РАЗВЛЕЧЕНИЯ
КЛУБ ПО КОННА ЕЗДА
Клуб "Калоян - 92" съществува от 1975 г. и разполага с около 40 броя спортни коне. Тренират три възрастови групи: деца, юноши и мъже.
Освен спорт базата предлага и туристически услуги:
- за начинаещи езда на корда с инструктор;
- за напреднали предлага пет различни маршрута в Арбанаси;
- организира конен пикник;
- разходка с файтон (балове, сватби);
- зимата предлага разходка с шейна.
Клубът се намира в покрайнините на Арбанаси в живописна и спокойна местност.

АРТ МАГАЗИНИ
Насладете се на историческият и културен дух, както на село Арбанаси, така и на няколкото арт магазина, които са в унисон с атмосферата на селото.
В някои от тях можете да видите постоянна експозиция от изявени български художници, като Михаил Камберов , Иван Манойлов, Веско Радулов, Миглена Иванова, Петър Петров, Панайот Димитров, Иван Иванов и др.
В арт магазините ще намерите и интересни антикварни предмети и български сувенири.
Можете да се запознаете с процеса на създаване на икони, картини или предмети от традиционния български бит.

ПАРК „ЛАКОТО“
Паркът е разположен в самото начало, от източната страна на Арбанаси, в местностите Караник и Новите лозя. Наблизо е разположена телевизионната кула, от където се откриват прекрасни гледки към Предбалкана, Стара планина и В. Търново.
Има оформена среда за отдих, спорт и туризъм. Изградени са пешеходни и велосипедни алеи, поставени са пейки, беседки и кошчета за разделно събиране. Засадени са 2000 дървета и храсти.
Най-атрактивната част в „Лакото” е еко-пътека, която свързва Арбанаси с Велико Търново. Дължината й е 5 км. и предлага възможност за провеждане на състезания по пейнт-бол и за конна езда.

РАЗХОДКА С ХЕЛИКОПТЕР
Разходката включва полет над Велико Търново с крепостта „Царевец” и Балдуиновата кула, църквата „Св. 40 мъченици”, Трапезица, Света гора с ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Варуша и стария град, както и над Арбанаси и Петропавловския манастир.
От птичи поглед старопрестолният град е още по-величествен. Любителите на въдзушни снимки могат да запечатат завинаги невероятни моменти от срещата си с града на Янтра.

АРБАНАШКИ КЪЩИ,МАНАСТИРИ И ЦЪРКВИ В АРБАНАСИ
- ЦЪРКВАТА “СВ. АРХАНГЕЛИ МИХАИЛ И ГАВРАИЛ” - най-голямата в живописното село Арбанаси, включено в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
- ЦЪРКВАТА “РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО”-една от най-старите църкви в архитектурния резерват Арбанаси. Строена е в края на 16 и началото на 17 век.
- ХАДЖИИЛИЕВАТА КЪЩА-строена е през втората половина на XVII век и е прекрасен образец на възрожденската архитектура от този период.
- КОСТАНЦАЛИЕВАТА КЪЩА- част е от архитектурния резерват Арбанаси. Строена през XVII в., тя е реконструирана няколко пъти. Къщата е двуетажна, с типична за този край възрожденската архитектура. Подредбата й илюстрира бита и културата на българина от този период.
- МАНАСТИР “Св. Николай Чудотворец”-основан е по време на Втората българска държава - времето на Асеновци. Манастирът е обявен за паметник на културата и попада в границите на исторически и архитектурно-археологически резерват.
- МАНАСТИР“УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО”-това е втория манастир, който се намира в с. Арбанаси, заедно с манастирът “Св.Николай”. Той е по-малък и е построен в северозападната част на селището.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ БЛИЗО ДО АРБАНAСИ
- Крепостта „Царевец“ -Хълмът е най-посещавната забележителност в България. Годишно през Царевец преминават около 200 000 души, а светлинното шоу Звук и светлина превръща Царевец в една незабравима картина. От скоро туристите могат да се насладят и най-новата туристическа атракция „Стражниците на „Царевград Търновград“.Миниспектакълът представлява ритуалното затваряне на портите на крепостта Царевец.Ефект в програмата е спускането на внушителни знамена в цветовете на Асеневци - жълто и червено и на Велико Търново - в лилаво, по крепостните стени, портите на Царевец и на патриаршията.Разстояние-4 км;
- Археологически резерват „Никополис ад Иструм“-разстояние 25 км;
- Регионален исторически музей „Велико Търново“-разстояние 6 км;
- Самововодска чаршия-Велико Търново-разстояние 5 км.
СПЕЦИАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
01 / 02 / 03 / 04
Направете резервация в Хотел Извора 2
Свържете с нас за всякакви въпроси, коментари, критика...
Разгледайте галерията на Хотел Извора 2